Summary Diervoeding voor proefdiertechniekers

-
262 Flashcards & Notes
1 Students
 • This summary

 • +380.000 other summaries

 • A unique study tool

 • A rehearsal system for this summary

 • Studycoaching with videos

Remember faster, study better. Scientifically proven.

PREMIUM summaries are quality controlled, selected summaries prepared for you to help you achieve your study goals faster!

Summary - Diervoeding voor proefdiertechniekers

 • 1.1 De korrel (pellets)

 • Wat zijn de voordelen van de korrel?
  - het is een gemak voor het verwerken van de vitaminen- en mineralensupplementen die meestal poedervormig zijn.
  - het gehalte aan vitaminen en mineralen is gemakkelijker correct te doseren en zo kan intoxicatie voorkomen worden.
  - de gehaltes van de rest van de ingrediënten in een rantsoen, zullen met zekerheid correct opgenomen worden door het dier.
  - door alles dooreen te mengen en te persen, is er geen sprake van selectiviteit aan de voederbak.
  - de onaangename smaak en geur in de korrel kan gemakkelijk verdoezeld worden
 • Wat is de doorsnede van de korrels?
  De korrels voor ratten, muizen en hamsters zijn 9 tot 15 mm groot. Een korrel voor konijnen en cavia's hebben maar een doorsnede van 3 tot 4 mm.
 • Wat zijn de verschillende soorten korrels volgens hardheid?
  - harde korrels: zorgen ervoor dat er minder voeder wordt opgenomen. Wanneer dit  extreme proporties aanneemt, kan dit leiden tot groeiachterstand en haaruitval. (de rat besteedt meer aandacht aan de hardheid van de korrel dan de muis)
  - zachte korrels:  het zal aanleiding geven tot een goede groei, want de opname is uitstekend. Maar een nadeel is dat er veel verkwisting zal zijn.
  - de ideale hardheid is wanneer een korrel net kan gebroken worden tussen de vingers, zonder de vingers daarom pijn te doen
 • 1.2 Geëxtrudeerde voeding

 • Wat zijn de eigenschappen van de geëxtrudeerde voeding?
  - de voeding is veel lichter van aard
  - het heeft een lagere densiteit, waardoor het de voeling heeft van een bisquit
  - het voeder kan in allerlei vormen gemaakt worden: van ringen tot sterretjes
  - er wordt minder verkwist dan bij de gewone korrel, maar net als de korrel kan een precies uitgekiemd rantsoen samengesteld worden.
 • Vetgehalte bij geëxtrudeerd voedsel
  Het kan veel meer vet bevatten dan wat in een korrel kan gestopt worden. Maar de noodzaak om veel vet in het rantsoen te stoppen, is enkel bestaande bij voeder van carnivoren.
 • Wat heeft de hittebehandeling voor invloed op geëxtrudeerd voeder?
  Door de hoge temperaturen tijdens het productieproces, heeft het voeder een lag microbieel celgetal of een laag kiemgetal. Wanneer dan nog aandacht wordt geschonken aan de stockering, kan geëxtrudeerd voeder lang bewaard worden. De hoge temperaturen tijdens het productieproces, zorgen wel voor afbraak van extra vitaminen. Maar de hitte zorgt er ook voor dat het voeder beter verteerbaar en smakelijker is. Voorlopig is er nog geen zo'n voeder voor konijnen en cavia's maar wel voor honden, katten, muizen, ratten en hamsters.
 • 1.3 Mengvoeder

 • Uit wat bestaat mengvoeder?
  Uit een ruwe mengeling van ingrediënten, waar melasse of plantaardige olie kan aan toegevoegd worden. Naast de smaak zorgt een dergelijke toevoeging er ook voor dat de stofvorming binnen de perken blijft. De ingrediënten kunnen in hun oorspronkelijke vorm gebruikt worden maar kunnen evengoed eerst een bewerking ondergaan hebben. ( koude of warme bewerking)
 • Wat is een koude bewerking?
  Daarbij worden de ingrediënten bijvoorbeeld gemalen, geplet of gewalst.
 • Wat is een warme bewerking?
  Daarbij komt er hitte aan te pas en wordt er gesproken van bijvoorbeeld flaking wanneer er flakes gemaakt worden
 • Welk ingrediënt kan het ook zijn?
  Het kan een korrel zijn. De korrels kunnen dan het luzernemeel of de vitaminen en spoorelementen bevatten. De korrels bevatten dus de ingrediënten in meelvorm of de ingrediënten die te klein van hoeveelheid zijn om mooi te verdelen.
 • Nadelen van mengvoeder
  - het is moeilijk om uitgaande van een mengvoeder een strikt uitgebalanceerd rantsoen voor te schrijven 
  - de kans op selectiviteit is veel groter
  desondanks is het mengvoeder waarschijnlijk de meest verkocht vorm van voeder voor de kleine huisdieren
 • 1.4 Poedervorm

 • Welke voedersupplementen zitten in poedervorm?
  Vooral voedersupplementen als vitaminen en spoorelementen, zal in poedervorm gevonden worden. De poedervormige supplementen worden in het drinkwater opgelost.
 • 1.5 Vloeibaar voedsel

 • Welke voedersupplementen worden toegediend als vloeibaar voedsel?
  Bij de kleine huisdieren gaat het vooral om voedersupplementen op een plantaardige oliebasis met vetoplosbare vitaminen.
Read the full summary
This summary. +380.000 other summaries. A unique study tool. A rehearsal system for this summary. Studycoaching with videos.

Latest added flashcards

Hoeveel vet mag er aanwezig zijn in het voedsel van konijnen?
Het vetgehalte voor konijnenvoeder is 2%. Om overgewicht te voorkomen mag het vetgehalte niet boven de 5% zijn.
Hoeveel is de eiwitbehoefte bij konijnen?
De eiwitbehoefte wordt geschat op 15 tot 18% van het rantsoen voor zowel lacterende als groeiende konijnen. Voor dieren waar groei niet van tel is, is een eiwitgehalte van 12 tot 13% reeds voldoende. Met dit lager eiwitgehalte wordt de gevoeligheid voor nierdeficiënties en tumoren minder groot.
Hoe is de energiebehoefte bij de konijnen?

In het boekje met de CVB – tabellen worden geen formules voorgesteld voor de energiebehoeftebepaling. Zoals knaagdieren, eet het konijn niet meer dan hij nodig heeft. Dus wanneer het konijn ad libitum voeder krijgt, eet hij net evenveel als zijn behoefte groot is. Dit geldt althans voor voeder dat in der mate energie bevat dat het spijsverteringsstelsel van het dier de noodzakelijke hoeveelheid voeder ook kan opnemen. In de literatuur zijn wel enkele formules te vinden. Een schatting van de energiebehoefte voor konijnen die in om het even welk ontwikkelingsstadium bevindt, kan worden berekend met behulp van volgende formule: 
Eonderhoud = 418 kJ / LG0,75 
Egroei     = 798 tot 882 kJ / LG0,75 
Ebegin dracht= Eonderhoud + 1/3  Eonderhoud = 557 kJ / LG0,75 Eeinde dracht= 2 Eonderhoud = 836 kJ / LG0,75
Elactatie     = 1260 kJ / LG0,75 
Mogelijks zal de voedster in de lactatieperiode niet genoeg voeder kunnen opnemen om aan de energiebehoefte te voldoen. Gewoonlijk zal de voedster in die periode dan ook in gewicht afnemen. 
Van waar komt de kennis rond de behoeften van konijn voort?
De kennis rond de behoeften van konijnen komt voort uit de labo’s, de vleesindustrie en de wolindustrie
Welke koolhydraten moet de hamster krijgen?
Totaal afwijkend van zowat de rest van de dierenwereld, gaat een hamsterpopulatie een grote sterfte vertonen wanneer meer dan 60% van de koolhydraten uit enkelvoudige suikers zoals glucose, fructose, lactose en sucrose bestaat. De resultaten zijn stukken beter wanneer zetmeel als koolhydraat wordt gevoederd.
Welke vitaminen heeft de hamster nodig?
Een hamster heeft ongeveer dezelfde vitaminenbehoefte als de rat. Uitzondering is vitamine E. Voor vitamine E wordt er aangeraden bij een vetgehalte van 3 tot 5% in het voeder, 60 tot 80 mg/kg vitamine E te supplementeren. Er is wat discussie over de noodzaak van vitamine C in het voeder van hamsters.
Hoeveel vet moet er aanwezig zijn in het voeder en waarom mag er zeker niet meer aanwezig zijn?

Een vetgehalte van 5% blijkt uitstekend te zijn voor hamsters. Hogere vetgehaltes (7 tot 9%) bleken geen succes. De dieren groeiden niet sneller en het sterftecijfer lag zelfs hoger. Er is nog geen directe oorzaak gevonden voor de sterfte bij hogere vetgehaltes. Er wordt vermoed dat de van nature hoge cholesterol bloedspiegel van de hamster een rol speelt samen met de vorming van galstenen. Tekorten aan vet komen zelden voor bij hamsters. De dieren hebben een voorkeur voor zonnebloempitten, sesamzaad en pinda’s. Die bezitten respectievelijk 30, 50 en 49% vet. Er is nergens beschreven dat hamsters een minimum essentiële vetzuren moet dagelijks gevoederd krijgen, maar heel waarschijnlijk zitten de nodige dosissen reeds in de 3 tot 5% vet die zowiezo in het voeder steekt. 
Hoeveel eiwitten zijn er best aanwezig in hamstervoeder?

Fokvoeder bevat bij voorkeur 18 tot 22% eiwit. Maar hamsters zullen nog steeds uitstekend groeien bij een eiwitgehalte van 14 tot 17%. Eens op onderhoudsniveau, wordt er het best overgeschakeld naar een voeder tussen de 13 en 14% eiwit. Hamsters zijn omnivoren. Dikwijls vertonen zij in gevangenschap een tekort aan dierlijke eiwitten. Die worden het best bijgevoederd via gekookte eieren, kaas, melkpoeder, meelwormen of vogelvoeder ontworpen voor insectivoren. 
Hoe is de energiebehoefte bij de hamster?

De hamster is een speciaal geval. Althans in dat opzicht dat vrouwtjes duidelijk zwaarder wegen dan de mannetjes. 
Voor de rest zijn de behoeftenschattingen gebaseerd op die van de rat en de muis. 
 
Eonderhoud = 462 kJ / LG0,75  
Egroei     = 609 kJ / LG0,75 
Edracht     = 609 kJ / LG0,75
Elactatie     = 1386 kJ / LG0,75 
Welke tandproblemen heeft de cavia?
De tandproblemen van de cavia zijn vergelijkbaar met die van de rat, de muis en de gerbil.