Summary Nectar (4e editie biologie)

632 Flashcards & Notes
4 Students
 • This summary

 • +380.000 other summaries

 • A unique study tool

 • A rehearsal system for this summary

 • Studycoaching with videos

Remember faster, study better. Scientifically proven.

Summary - Nectar (4e editie biologie)

 • 9 Bloedsomloop

 • Binas tabellen van dit hoofdstuk: (worden nog toegevoegd)
 • 9.1 Hart en bloedsomloop

 • Hoe zit de open bloedsomloop van insecten in elkaar?
  Ze hebben een groot bloedvat (hartbuis) aan de rugzijde die een aantal gespierde delen (hartkamers) heeft. Die pompen het bloed naar de kop, van kop stroomt het bloed door lichaamsholte en omspoelt het de organen en weefsels. Insecten hebben geen rode bloedcellen.
 • Hoe werkt de open bloedsomloop van insecten?
  Het ritmisch bewegen van de hartkamers zorgt voor pomp- en zuigbeweging, wat het bloed wegpompt en aanzuigt via openingetjes in de hartbuis. Zuurstoftransport is via tracheeën, niet via bloed.
 • Hoe zit de gesloten bloedsomloop van vissen in elkaar?
  Vissen hebben een hart met maar één boezem en één kamer. Hun bloed komt niet buiten de bloedvaten, maar stroomt rond binnen een enkelvoudige bloedsomloop.
 • Hoe werkt de gesloten bloedsomloop van vissen?
  Het bloed neemt zuurstof op in de kieuwen en stroomt direct door naar de rest van het lichaam waar het zuurstof afgeeft en koolstofdioxide opneemt. Het zuurstofarme bloed stroomt via het hart weer naar de kieuwen. De zwembewegingen van de vissen verhogen de stroomsnelheid van het bloed.
 • Hoe zit de dubbele bloedsomloop van amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren in elkaar?
  Bij vogels en zoogdieren is het hart volledig gescheiden in de linker- en de rechterharthelft door een tussenschot. Hierdoor zijn er twee verschillende bloedsomlopen in één lichaam: de kleine en de grote bloedsomloop.
 • Wat is de kleine bloedsomloop, wat onderdeel is van een gesloten bloedsomloop?
  De rechterkamer pompt zuurstofarm bloed door de longslagaders naar de longen, waar het in de longhaarvaten zuurstof opneemt en koolstofdioxide afgeeft. Het zuurstofrijke bloed stroomt via de longaders naar de linkerboezem van het hart.
 • Wat is de grote bloedsomloop, wat onderdeel is van een gesloten bloedsomloop?
  De linkerkamer pompt het zuurstofrijke bloed via de aorta en de slagaders naar de organen, waar (een deel van) de zuurstof naar de cellen diffundeert. Het zuurstofarme bloed stroomt via de aders door een van beide holle aders in de rechterboezem van het hart. 
 • Wat is de functie van de aorta in de grote bloedsomloop?
  De aorta is de grote lichaamsslagader waardoor het zuurstofrijke bloed vanuit het hart het lichaam in stroomt. De aorta vertakt zich in slagaders naar verschillende organen toe.
 • Een slagader is meestal vernoemt naar het orgaan waar het bloed naartoe stroomt. De eerste vertakking van de aorta is de kransslagader, die zuurstofrijk bloed naar het hart zelf vervoert.
 • Wanneer komt het zuurstofarme bloed via de bovenste holle ader in het hart en wanneer via de onderste holle ader?
  Als het bloed vanuit het hoofd en de armen komt, komt het via de bovenste holle ader en als het vanuit de borst en lagergelegen delen komt, komt het via de onderste holle ader.
 • Aders zijn meestal vernoemt naar het orgaan waar ze vandaan komen. Aders met afwijkende namen: de holle aders, de kransaders (die het bloed afvoeren uit het hartspierweefsel naar de rechterboezem) en de poortader (de ader waardoor het bloed van de darmen naar de lever stroomt).
 • Wat gebeurt er in het bloed die door de haarvaten de weefsels doorstroomt?
  Er vindt uitwisseling van stoffen plaats tussen het bloed en de cellen van een weefsel.
 • Uit welke drie fasen bestaat de hartslag van een hart van een dubbele bloedsomloop die in beide harthelften synchroon verlopen?
  De fasen herhalen zich voortdurend en vormen de hartcyclus. 
  - Begin van de vulfase van boesems waarbij kamers en boezems ontspannen zijn: diastole.
  - Bloed stroomt in boezems via aders en vervolgens de kamers in: boezemsystole.
  - Beide kamers trekken samen: kamersystole.
 • Waardoor openen en sluiten de hart- en slagaderkleppen van het hart?
  - De druk van het bloed tijdens de kamersystole sluit de hartkleppen (boezems - kamers). Als die druk afneemt, openen de hartkleppen weer.
  - De druk van het bloed tijdens de kamersystole opent de slagaderkleppen (kamers - longslagader/aorta). Als de kamers ontspannen, neemt de druk af en sluiten de slagaderkleppen.
 • Wanneer hoor je een toon tijdens de hartslag als je met een stethoscoop naar het hart luistert?
  - Eerste toon: sluiten van hartkleppen.
  - Tweede toon: sluiten van slagaderkleppen.
  - Na tweede toon: korte pauze.
 • Hoe kan je je hartspier trainen en daarmee je hartspier laten toenemen in kracht en dikte wanneer je dit een aantal keer per week doet?
  Door cardiotraining met inspanningsoefeningen waardoor je hartslagfrequentie varieert. Tijdens de training klopt je hart sneller en krachtiger.
 • Hoe zit de embryonale bloedsomloop van een baby in elkaar?
  - Nog geen functionele dubbele bloedsomloop.
  - Longen spelen geen rol bij gaswisseling, want longhaarvaten geven weerstand aan het bloed en de omweg via de longen kost dan onnodige energie.
  - Ongeboren baby krijgt zuurstof en voedingsstoffen van moeder via navelstreng uit de placenta.
 • Hoe werkt de embryonale bloedsomloop van een baby?
  - Het zuurstofrijke bloed uit de navelstrengader mengt zich in de lever en onderste holle ader met zuurstofarm bloed.
  - In de rechterharthelft stroomt gemengd bloed met voldoende zuurstof binnen.
  - Ongeveer 2/3 van bloed uit rechterharthelft stroomt via een verbinding tussen de rechter- en de linkerboezem (het ovale venster) van de rechter- naar de linkerharthelft. 
  - Ook stroomt er bloed via de ductus Botalli (verbinding longslagader - aorta) van de kleine naar de grote bloedsomloop.
 • Hoe verandert de embryonale bloedsomloop in de dubbele bloedsomloop na de geboorte wanneer de navelstrengader is afgebonden?
  - De bloedvaten tussen de navelstrengader, de holle ader en de lever sluiten en binnen enkele dagen verschrompelen en verdwijnen de bloedvaten van de navelstreng.
  - Door het huilen van de pasgeboren baby vullen de longen zich met lucht en ontvouwen ze zich. Lucht biedt minder weerstand dan het vruchtwater waar de longen eerst mee gevuld waren, wat leidt tot een grotere bloedstroom vanuit het hart naar de longen en terug.
  - De druk in de linkerharthelft stijgt boven die van de rechterharthelft, waardoor het ovale venster sluit en in een paar weken vergroeit het ovale venster met het tussenschot van de boezems, waardoor de linker- en de rechterharthelft volledig gescheiden zijn.
  - De ductus Botalli sluit een paar dagen na de geboorte, waarbij sterk bindweefsel overblijft en al het bloed uit de rechterharthelft door de longhaarvaten stroomt.
 • Bij ongeveer 20% van de pasgeborenen sluit het ovale venster niet helemaal, wat op dat moment nauwelijks te merken is. Later kunnen er echter problemen ontstaan doordat organen bij inspanning onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgen.
Read the full summary
This summary. +380.000 other summaries. A unique study tool. A rehearsal system for this summary. Studycoaching with videos.

Latest added flashcards

Waardoor worden mensen geestelijk afhankelijk van drugs?
Van geestelijke afhankelijkheid is sprake als de verslaafde het gevoel heeft niet meer zonder drugs te kunnen. Sommige jongeren gebruiken XTC op een danceparty. Dit kan leiden tot geestelijke afhankelijkheid: de gedachte alleen met XTC die feestroes te kunnen krijgen, die je wilt ervaren.
Wat is het gevolg van extra receptoren in de postsynaptische cellen?
Dit leidt tot lichamelijke afhankelijkheid. Stopt een verslaafde met drugsgebruik dan is de hoeveelheid echte neurotransmitter te gering voor het sterk toegenomen aantal receptoren. Het lichaam kan niet meer normaal functioneren.
Waardoor zorgen drugs voor extra receptoren in de postsynaptische cellen?
Drugs werken in synapsen veelal als imitatieneurotransmitters. Hierbij gaat het om veel grotere hoeveelheden dan bij echte neurotransmitters. De postsynaptische cellen maken als reactie extra receptoren aan.
Welke drugs kunnen de bloed-hersenbarrière passeren? (5)
Drugs zoals cocaïne, heroïne, THC, alcohol en nicotine kunnen de bloed-hersenbarrière passeren, waardoor ze al snel na inname de werking van je hersenen en daardoor je gedrag en je waarneming beïnvloeden.
Welke functie beoefent de peesreflex samen met de spierspoeltjes?
Samen met de spierspoeltjes spelen de peeslichaampjes bovendien een rol bij het fijn afstemmen van bewegingen zodat die soepel verlopen.
Wat wordt voorkomen door de peesreflex?
De peesreflex voorkomt, net op tijd, overbelasting met als risico blessures zoals het afscheuren van de pees.
Hoe voorkomt de peesreflex een te grote spanning?
De spier waar de pees aan vast zit, verslapt en tegelijk verkort de antagonist. Daardoor rekt de spier waar het om gaat uit.
Wat is de peesreflex?
Bij te grote uitrekking van een pees reageer je met een reflex via het ruggenmerg: de peesreflex.
Wat zijn de Golgi-peeslichaampjes?
In de pezen liggen uiteinden van sensorische neuronen die reageren bij uitrekking van een pees: de Golgi-peeslichaampjes.
Welke soort spanning meet je in je pezen?
Informatie over de totale spanning van je spieren dat onmisbaar is.