Summary Voedingsdeskundige , Civas

-
431 Flashcards & Notes
2 Students
 • This summary

 • +380.000 other summaries

 • A unique study tool

 • A rehearsal system for this summary

 • Studycoaching with videos

Remember faster, study better. Scientifically proven.

Summary - Voedingsdeskundige , Civas

 • 2 INLEIDING IN DE BIOLOGISCHE WETENSCHAP

 • Wat is een verschil tussen anatomie en fysiologie? 
  De anatomie behandelt de bouw van het menselijk lichaam ( uit welke elementen bestaat een lichaam en de fysiologie behandelt de functies van het menselijk lichaam ( hoe werken de organen en orgaanstelsels)
 • 2.1 LEVENSVERSCHIJNSELEN

 • Welke levensverschijnselen wordt onderscheid gemaakt in de biologie?
  In de biologie wordt onderscheid gemaakt tussen LEVEND, DOOD en LEVENLOOS ( iets wat niet left, en ook nooit heeft of zal gaan leven).
 • 2.1.1 Levende stoffen

 • Wat is een organisme?
  Een organisme is iets wat leeft. Dit kan een mens, dier of plant zijn)
 • Wat zijn 7 karakteristieke levensverschijnselen van een levend organisme?
  Een levend organisme :
  1. zich kan voeden
  2. stoffen kan uitscheiden
  3. kan groeien
  4. kan ademhalen 
  5. kan bewegen
  6. kan waarnemen 
  7. zich kan voortplanten 
 • Aan welke voorwaarde moet worden voldaan om de bovengenoemde levensverschijnselen te laten functioneren?
  Bovengenoemde levensverschijnselen kunnen ALLEEN plaatsvinden als er sprake is van metabolisme , ook wel "stofwisseling" genoemd.
 • Wat is metabolisme?
  Onder metabolisme verstaan we ALLE gebeurtenissen in een levend organisme waarbij stoffen verbruikt of veranderd worden .
 • Hoe kunnen we organismen in 3 groepen karakteriseren?
  Organismen kunnen gecategoriseerd worden aan:
  SOORT ( DIERLIJKE - ook het menselijk en  PLANTAARDIGE ORGANISMEN), 
  AANTAL CELLEN ( EENCELLIGE & MEERCELLIGE ORGANISMEN)
  GROOTTE
     ( MICROMACROORGANISMEN) ( microben en macroben)
 • Microben: bacterien , schimmels, virussen
  Macroben: mans, dier , plant
 • Wat is een cel?
  Een cel is de kleinste eenheid van een levend organisme.
 • Wat is een weefsel?
  Een weefsel zijn groepen gelijksoortige cellen , bijvoorbeeld huidweefsel of spierweefsel. Vervolgens weefsels vormen organen , zoals hart of longen.
 • Wat zijn de voordelen van bacteriën in de darmen van het menselijk lichaam?
  Bacteriën zorgen voor onder andere de afbraak van het voedsel tot kleine deeltjes ,zodat deze kunnen worden opgenomen in ons lichaam en zo kunnen zorgen voor energie, ze zijn dus noodzakelijk voor een goede spijsvertering .
 • Wat is de taak van ons immuunsysteem ?
  Als schadelijke bacterien het lichaam binnendringen , worden ze onschadelijk gemaakt door het immuunsysteem ( ons natuurlijke afweersysteem).
 • SCHIMMELS- eencellige ( gisten) of meercellige, dierlijke of plantaardige, gunstig of ongunstig  voor ons lichaam.
  bijv. Kaas, paddenstoelen,ze kunnen schimmelinfecties veroorzaken .

  VIRUSSEN -  kunnen zich niet zelfstandig voortplanten - ze hebben een gast heerorganisme  nodig.Ze koppelen zich aan een cel en injecteren hierin hun erfelijke materiaal. Alleen op deze manier zijn ze in staat zich te vermenigvuldigen. Maar deze vermenigvuldiging kan heel snel gaan , waardoor het virus snel de overhand krijgt en ziekten kan veroorzaken.
 • Wat is een verschil tussen bacterien, mens , dieren en planten .
  BACTERIEN zijn plantaardige eencellige organismen, 
  MENS en DIER vallen onder de dierlijke meercellige organismen,
  PLANTEN vallen onder de plantaardige meercellige organismen.
 • 2.1.2 Dode en levenloze stoffen

 • Hoe kunnen we stoffen die geen levensverschijnselen vertonen karakteriseren ?
  We  kunnen ze karakteriseren op basis van herkomst, opbouw en vorm.
 • Herkomst:Wat zijn MINERALE STOFFEN?
  Onder minerale stoffen verstaan we de stoffen die uit de aardbodem voortkomen , bijvoorbeeld calcium, ijzer, chroom of metaal.
 • Herkomst:Wat zij NATUURLIJKE STOFFEN?
  Onder natuurlijke stoffen verstaan we stoffen die gevormd worden uit levende organismen ( plant of dier) , bijvoorbeeld koolhydraten, eiwitten, vetten of vitaminen. Deze stoffen dienen als bouwstof of energiebron voor ons lichaam.
 • Herkomst: Wat zijn SYNTHETISCHE STOFFEN ?
  Synthetische stoffen zijn zijn kunstmatig bereid stoffen , bijvoorbeeld nylon, siliconen of plastic.
 • Opbouw: Wat is een verschil tussen een cel en een molecuul?
  Een cel is de kleinste eenheid van een organisme , een molecuul is is de kleinste eenheid van een dode stof, die opgebouwd is uit atomen vast aan elkaar verbonden.
 • Opbouw: Hoe ontstaat OXIDATIE?
  Oxidatie wordt  veroorzaakt door uiterst reactief en instabiel zuurstofatoom die veel schade kan aanrichten in zijn omgeving. Als het nabijgelegen molecuul namelijk ontdaan is van een elektron , is dit molecuul " beschadigd" en kan uit elkaar vallen. Oxidatie betekent dus letterlijk "uit elkaar vallen", meestal met de reactie met zuurstof.
 • Opbouw: Wat is een positieve invloed van oxidatie in ons lichaam?
  Ook al lijkt oxidatie destructief te zijn , toch heeft het ook een heilzaam en absoluut noodzakelijk proces dat leven mogelijk maakt. Onder invloed van zuurstof vindt in ons lichaam de omzetting plaats van voedingsenergie naar BIO-ENERGIE, bruikbare energie in ons lichaam.
 • Opbouw: Wat is een BIO- ENERGIE?
  Een bio-energie betekent dat het afgebroken voedsel in de cel onder de invloed van de zuurstof omgezet wordt in energie , waardoor wij kunnen groeien en bewegen.
 • Opbouw: Hoe heten de afvalstoffen , die ontstaan bij de oxidatie proces , behalve bio-energie?
  Deze afvalstoffen heten vrije- radicalen.
 • Vorm: Wat betekent de aggregatietoestand van de stof?
  Dat betekent dat de stoffen kunnen verschillende vormen ( aggregaties) aannemen.
Read the full summary
This summary. +380.000 other summaries. A unique study tool. A rehearsal system for this summary. Studycoaching with videos.

Latest added flashcards

Wat zijn de voorbeelden van maaltijden van Een Leven Lang Fit ( Fit For Life) dieet?
 • Groenten + vlees mag wel ( waterig met geconcentreerd ) maar vlees met aardappelen mag niet ( tweemaal geconcentreerd)
 • Groenten met aardappelen  mag wel 
 •  Volgens deze methode mag je bijvoorbeeld koolhydraten en eiwitten niet samen eten, omdat dat zou leiden tot de vorming van giftige afvalstoffen en daarmee gewichtstoename.
Wat zijn de voeding regels gesteld bij de Een Leven Lang Fit dieet?
 1. Binnen dit dieet wordt gesteld dat we veel voeding moeten nemen met een HOOG VOCHTGEHALTE , omdat we zelf voor het grootste gedeelte uit water bestaan. Ons ideale menu zou voor 70% uit groente en fruit moeten bestaan en de overige 30% uit geconcentreerde voedingsmiddelen zoals eiwitten en koolhydraten. 
 2. Daarnaast gaat dit dieet ervan uit dat ons lichaam niet is gemaakt om meerdere voedingsmiddelen tegelijk te verteren ( strawic). Als we deze middelen toch gezamenlijk consumeren draagt dit bij een slechte energieverslindende vertering. Geadviseerd wordt om waterige voedingsstoffen ( groenten) te combineren met geconcentreerde voedingsstoffen ( vlees, zetmeel-skrobia)
 3. EIWITTEN en KOOLHYDRATEN mogen NIET SAMEN worden gegeten.
 4. Per maaltijd mag men maar 1! (EEN) soort "geconcentreerd voedsel " eten . Geconcentreerd voedsel wordt omschreven als al het voedsel dat geen fruit of groente is. Een boterham met kaas of een maaltijd die bestaat uit aardappelen , vlees en groente , is dus niet toegestaan. 
     5. Fruit mag NOOIT samen met andere producten worden           gegeten.
6. Er moet veel worden gedronken , maar geen melk.  
Wat is de stelling van Een Leven Lang Fit ( Fit For Live ) dieet?
Volgens Een Leven Lang Fit dieet ontstaat overgewicht door een onvolledige stofwisseling en een onjuist gebruik van voedsel. Giftige afvalstoffen zouden zich in het lichaam ophopen ( gromadzic) ,wat zou leiden tot een gewichtstoename. Door voedingsmiddelen op een andere manier te combineren zou je overgewicht kunnen voorkomen.
Wat houdt het detox dieet ( ontgiften of ontslakken) ontwikkeld door dr.Paula Baillie -Hamilton?
Volgens Dr.Paula Baillie - Hamilton alle chemicalien die we via voeding binnenkrijgen ,zoals conserveringsmiddelen en geur- , kleur- , en smaakstoffen - onze STOFWISSELING in de war schoppen. Het gevolg is dat ons lichaam de vetvoorraad niet meer optimaal kan verbranden. Dit dieet is niet gericht op afvallen ,maar op ontgiften. Deze methode van ontslakken richt zich op het eten van veel vezels, biologische groenten en fruit en het beperken van vlees.
Wat houdt het broodwisseldieet in geintroduceerd door Nederlandse arts dr. C.M.Vos in jaren 1980 , gevolgd door meer dan 2 miljoen mensen om af te vallen?
Met wisseldieet wordt bedoeld dat iemand de ene dag alleen brood eet, met hierbij water, koffie of thee. Op andere dagen eet je normaal, waarbij erop gelet moet worden zo gevarieerd mogelijk te eten met nadruk op groenten en fruit. In combinatie met meer beweging zou het mogelijk moeten zijn 2 kilo per week af te vallen. 
Gezegd wordt dat dit dieet geen gevolgen heeft voor de gezondheid ,hoewel duidelijk staat aangegeven dat het dieet niet langer dan 6 weken achter elkaar mag worden gevolgd. 
Tijden het dieet worden vaak maagklachten ervaren & de resultaten lijken succesvol te zijn , totdat je ermee stopt - jo jo effect. ( dan vliegen de kilo's vaak weer aan) .
Waarom moeten we volgens Davids geen tarwe eten?
Tarwe bevat koolhydraten , eiwitten , vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Voedingsvezels zorgen voor een goede darmwerking en je krijgt er een vol gevoel van. Vooral volkorengraanproducten bevatten veel vezels.Tarwe zou volgens Davids echter tal van problemen kunnen veroorzaken, zoals overgewicht ,ADHD , darmproblemen en diabetes. Het broodbuikdieet speelt in op het groeiende aantal mensen met een tarwe allergie of coeliakie ( 5%). Als mensen minder tarwe eten,zouden ze afvallen ,vermoeidheids- en buikklachten verdwijnen , ontstekingen worden geremd en diabetes type 2 wordt teruggedrongen. 
Hiervoor ontbreekt echter voldoende wetenschappelijk bewijs. Volgens het Voedingscentrum past tarwe in een gezond eetpatroon.
Welke producten mag je BEPERKT eten?
 • Zuivel ( behalve kaas)
 • fruit
 • hele mais ( zoals op de kolf)
 • vruchtensap 
 • niet-tarwe en niet-glutengranen, zoals quinoa,amarant en rist
 • bonen,erwten en linzen
 • sojaproducten ( bij voorkeur gefermenteerde sojaproducten )
Welke producten mag je ONBEPERKT eten?
 • Rauwe noten en zaden
 • olie 
 • vlees
 • eieren
 • kaas
 • niet-suikerhoudende specerijen (zoals mosterd en salsa)
 • gemalen lijnzaad
 • avocado's
 • olijven
 • kokosnoot
 • kruiden
 • ongezoete cacao
Wat is het broodbuikdieet ?William Davids
Het broodbuikdieet of Wheat Belly Diet is gebaseerd op een koolhydraatarm eetpatroon waar hoofddoel is alle tarweproducten zoals brood , pasta en rijst te elimineren. 
Producten als fruit,zetmeelrijke groenten ( warzywa skrobiowe: zoals aardappelen, maïs en erwten) , volle granen, peulvruchten ,gedroogd fruit,maiszetmeel en maismeel mogen zeer beperkt worden gegeten. 
maaltijden 3 x dag eten .
Wat is de conclusie van de natuurdeskundige Peter D'Adamo van de onderzoek naar de relatie tussen bloedgroep , voeding en levensstijl?
Hij concludeerde dat bloed de fundamentele voedingsbron is van het lichaam. D'Adamo constateerde dat elke bloedgroep gebaat is bij specifieke voedingsmiddelen :
 • BLOEDGROEP O
         - geen tarwe en andere granen en  koolhydraten 
         + wel eiwitten 
 • BLOEDGROEP A
          vegetarisch met veel koolhydraten in de vorm van groenten,             fruit en zuivel
 • BLOEDGROEP B
        gebat bij een zeer gevarieerde dieet, bestaande uit vlees, vis,            groente en granen 
 • BLOEDGROEP AB
        komt de best tot zijn recht door het eten van lamsvlees,forel,            kwark, pinda's linzen , rijstproducten ,groene groenten en                  ananas